Should I chart gravida 0, para 0 for a patient with no prior pregnancies?

Medical Advisory BoardAll articles are reviewed for accuracy by our Medical Advisory Board
Educational purpose only • Exercise caution as content is pending human review
Article Review Status
Submitted
Under Review
Approved

Last updated: September 21, 2026 • View editorial policy

Have a follow-up question?

Our Medical A.I. is used by practicing medical doctors at top research institutions around the world. Ask any follow up question and get world-class guideline-backed answers instantly.

Gravida and Parity Documentation

Yes, you should chart gravida 0, para 0 for a patient who has never been pregnant. This is the standard and correct way to document a woman's reproductive history when she has had no prior pregnancies.

Understanding the Terminology

Gravidity refers to the total number of times a woman has been pregnant, regardless of outcome. Parity refers to the number of pregnancies that reached viable gestational age (typically ≥20 weeks), regardless of whether the infant was born alive 1.

For a woman who has never been pregnant:

  • Gravida = 0 (no pregnancies)
  • Para = 0 (no births at viable gestational age)

Documentation Standards

Multiple international guidelines consistently define these terms for pregnancy registries and research 1:

  • Gravidity should be documented as a number representing total pregnancies
  • Parity should be documented as a number representing deliveries at viable gestational age
  • Previous pregnancy outcomes should be categorized into fetal death (including pregnancy loss and stillbirths) versus live birth, with documentation of gestational age 1

Clinical Context

The notation "G0P0" provides immediate clinical context about a patient's reproductive history. This baseline documentation is essential because:

  • It establishes that the patient is nulligravid (never pregnant)
  • It differentiates from nulliparous patients who may have had prior pregnancy losses
  • It provides a starting point for assessing future pregnancy risks

Common Pitfall

Do not confuse gravidity with parity. A woman can be gravida 3, para 1 if she has been pregnant three times but only delivered once at viable gestational age (with two pregnancy losses before 20 weeks). However, if she has never been pregnant at all, the correct documentation is unambiguously G0P0 2.

The standardized use of this terminology enhances communication across healthcare settings and ensures accurate reproductive history documentation 1.

References

Related Questions

Professional Medical Disclaimer

This information is intended for healthcare professionals. Any medical decision-making should rely on clinical judgment and independently verified information. The content provided herein does not replace professional discretion and should be considered supplementary to established clinical guidelines. Healthcare providers should verify all information against primary literature and current practice standards before application in patient care. Dr.Oracle assumes no liability for clinical decisions based on this content.